Rakennuslaitteet ja työkoneet

Kapeakäytävätrukit varastoille helpottavat työtä

by Ruby Mendoza

Trukit ovat hydraulikkatekniikalla varustettuja ajettavia laitteita, jotka on suunniteltu tavaroiden siirtämiseen ja nostamiseen. Trukkien käyttöpaikkoja ovat etupäässä varastot ja tehtaat. Polttomoottoritrukki käyttää polttoaineena nestekaasua, dieseliä tai bensiiniä ja sähkökäyttöisessä on akku. Trukit luokitellaan niiden nostokapasiteetin ja nostotekniikan mukaan.

Kätevä sisätiloihin

Kaikkein yleisimmin käytetty trukkityyppi on vastapainotrukki. Se on käytössä erityisen monipuolinen soveltuen sekä kuorman lastaukseen että purkuun. Supermarketeissa, tavarataloissa ja varastoissa tarvitaan erityisen kapeaan käytävätilaan suunniteltuja trukkeja, joissa on pieni kääntösäde. Nämä trukit voivat olla joko ylähäältä tai alhaalta ohjattavia. Niiden keräily ja lastaus voi tapahtua joko työntötekniikalla tai kylkitekniikalla. Kapeakäytävätrukit varastoille ovat pääsääntöisesti sähköakulla varustettuja hiljaisia ja pakokaasuttomia työvälineitä.

Trukit kuljettavat hyvin painavia lasteja, joten niiden renkaisiin on kiinnitettävä huomiota. Sisätiloissa toimivan trukin renkaat ovat usein niin sanottuja kimmokumirenkaita, joissa on kestävä vulkanoitu kumi terässylinterin päällä. Joskus sisätilojen lattiaa suojellaan värjääntymiseltä käyttämällä tahraamattomia renkaita.

Kapeakäytävätrukin tekniikkaa

Alhaalta ajettavassa trukissa voi olla isolla kääntöakselilla varustettu haarukkakelkka. Jos trukissa on tämän lisäksi vielä pieni kääntösädekin, niin sen avulla voi hoitaa kätevästi purkua ja lastausta hyvin kapeissa tiloissa. Plussaa on lisäksi haarukan iso nostokorkeus ja ominaisuus, että nostoa voi suorittaa myös ajon aikana. Lisäominaisuutena teleskooppihaarukka mahdollistaa pääsyn vieläkin kapeampiin tiloihin kuin ilman teleskooppia.

Nivelrunkoinen rakenne mahdollistaa nousevan ohjaamon ja kääntyvän kelkan. Haarukan nostokorkeus voi olla isompi kuin alhaalta ajettavassa mallissa. Joskus kapeakäytävätrukki on varustettu telematiikalla ja on kytkettävissä verkkopalveluun. Tämä laajentaa konekommunikaatiota lisäten muun muassa tuottavuutta ja työturvallisuutta.

Tehokas energiahallinta on avainsana akkukäyttöisten trukkien työn tuottavuudessa. Energiatehokkaassa trukissa akku saattaa kestää kaksikin työvuoroa ilman että sitä täytyy vaihtaa. Hyvin suunnitellussa trukissa on hyvä näkyvyys ohjaamosta ja hyvä henkilösuojausjärjestelmä. Korkealaatuinen varastotrukki on mukautettavissa käyttöön. Joskus on työskenneltävä erityisen lähellä hyllyjä, kun taas toisinaan välimatkaa voi olla enemmänkin. Modulaarinen järjestelmä takaa varastotrukille valtavat määrät erilaisia kokoonpanoja sellaisessakin tilanteessa, että varastotiloja ja käytäviä muutetaan. Varastonavigointijärjestelmä puolestaan ohjaa trukin aina juuri oikeaan pisteeseen varastossa, mikä säästää aikaa etsimiseltä.

Kapeakäytävätrukit yrityksille meiltä: Logisnext Finland Oy.

jaa