Rakennuslaitteet ja työkoneet

Saksinostin ja kuukulkija tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia rakennuksilla

by Ruby Mendoza

Mihin käyttöön on tarkoitettu saksinostin, kuukulkija tai muut henkilönostimet? Rakennuksilla käytetään paljon erilaisia koneita ja laitteita. Erilaisten koneiden avulla päästään myös esimerkiksi kulkemaan paremmin paikoissa, joihin pääseminen olisi muuten hankalaa ja ne tuovat myös ulottuvuutta, jonka avulla voidaan työskennellä ahtaissa ja korkeissa paikoissa. Tämänkertaisessa kirjoituksessa käsitellään erilaisia rakennuksilla käytettäviä henkilönostimia ja niiden turvallista käyttöä. Jos laitteiden ostaminen tai vuokraaminen on tällä hetkellä ajankohtainen, tai muuten vain kiinnostava aihe, tervetuloa blogin pariin lukemaan aiheesta lisää.

Saksinostin, kuukulkija ja muut henkilönostimet sekä niiden turvallinen käyttö

Saksinostin on henkilönostin, jota käytetään rakennustyömailla. Henkilönostimia käytetään työtasoina ja niitä on olemassa useita erityyppisiä. Henkilönostimien kuljettamiseen ei yleensä tarvita erityistä lupaa, mutta niiden käyttämiseen vaadittavat taidot ja turvallinen käyttö täytyy hallita työmaalla onnettomuuksien välttämiseksi. Saksinostimia on saatavilla sekä dieselkäyttöisiä että akkukäyttöisiä ja paljon erikokoisia. Nostimien käytössä työmaalla täytyy noudattaa turvallisuutta ja varmistaa muun muassa, ettei tukijalka ole painunut maahan ja että siinä ei ole vaurioita. Tukijalat täytyy olla levitetty täyteen leveyteen, nostin täytyy pystyttää suoraan ja tärkeää on myös, että laitetta ei kuormiteta liikaa.

Miten valitaan oikeanlainen henkilönostin tarvittavaan työhön

Nostotyöhön täytyy valita oikean kokoinen henkilönostin, että työ voidaan suorittaa tehokkaasti ja turvallisesti. Valintaan vaikuttavat muun muassa työn kesto ja sen tarkoitus, suurin tarvittava kuorma, henkilö ja tavarakuorma yhteen laskettuna, suurin tarvittava työskentely korkeus ja ulottuvuus, tuleeko laite sisä- vai ulkokäyttöön. Tärkeitä ominaisuuksia henkilönostinta valitessa ovat myös se, minkälaista käyttövoimaa siltä tarvitaan, maaperän tasaisuus ja kantavuus, työkohteeseen pääsy, eli minkälaiset oviaukot ja muut kulkuväylät siellä on. Valintaan vaikuttaa myös onko nostinta tarvetta siirtää työmaalla, se minkä kokoisia tarvikkeita nostimen työtasolle täytyy mahtua ja käytetäänkö nostimella sähkötyökaluja.
Kannattaa myös aina mieluummin valita kokoluokkaa suurempi nostin, kuin arvioidaan tarpeelliseksi. Ennen nostimen käyttöä, kannattaa aina tutustua huolellisesti sen turvallisuusohjeeseen sekä sen varsinaiseen käyttöohjeeseen. Kannattaa myös varmistaa, että nostin toimii turvallisesti ennen sen käyttöön ottoa ja ettei siinä ole mitään muita turvallisuutta vaarantavia vikoja. Tutustu lisää henkilönostimiin vaikkapa Hybeko Oy:n sivuilta.

jaa