Rakennuslaitteet ja työkoneet

Luiskakauha on kaivinkoneen lisäväline

by Ruby Mendoza

Kaivinkoneet ovat raskaita rakennuskoneita, jotka koostuvat puomista, kauhasta ja ohjaamosta. Ohjaamo on pyörivällä alustalla, jota kutsutaan rungoksi. Runko on joko telaketjujen tai pyörien päällä. Suurimmassa osassa kaivinkoneita on nykyään hydraulinen voimansiirto. Kaikki hydraulisen kaivukoneen liikkeet ja toiminnot toteutetaan hydraulinesteen, hydraulisylinterien ja hydraulimoottoreiden avulla.

Kaivinkoneita löytyy monessa eri koossa ja pienimpiä kutsutaankin minikaivureiksi. Sekä isoja että pieniä kaivinkoneita ohjataan yleensä suurin piirtein samalla tavalla. Kaivinkoneen ohjaaminen ja käyttäminen on kuitenkin erilaista kuin auton tai rekan. Kaivinkoneissa ei ole esimerkiksi rattia ja vaihdekeppiä, vaan paljon kahvoja.

Kaivinkoneita käytetään kaivutöihin monenlaisissa rakennustöissä. Erityyppiset kaivinkoneet sopivat erilaisiin töihin. Erilaisia kaivinkonetyyppejä ovat esimerkiksi: kaivurikuormaaja, vastapainokaivuri, ympäripyörivä kaivinkone, pisto- ja kuokkakaivinkone ja laahakaivinkone. Kaivurikuormaajassa on sekä kaivuriosa takana ja edessä etukuormaaja. Vastapainokaivurissa on traktori, jonka takapäässä on kaivuri ja etupäässä vastapaino. Ympäripyörivä kaivinkone on asennettu joko telaketjualustan tai pyöräalustan päälle ja se voi pyöriä akselinsa ympäri. Pisto- ja kuokkakaivinkoneiden kaivumekanismit ovat toteutettu siten, että pistokaivinkoneella suurin kaivuvoima saavutetaan, kun kauhaa työnnetään poispäin koneesta ja kuokkakaivinkoneessa taas saavutetaan suurin kaivuvoima, kun kauhaa vedetään kohti konetta.

Kaivinkoneisiin löytyy paljon erilaisia kauhoja eri käyttötarkoituksia varten. Yleisimmin käytettyjä kauhoja ovat esimerkiksi erityyppiset ojakauhat, luiskakauha, kaapelikauha ja kaivukauha. Ojien kaivamiseen käytetään kolmiomaista ojakauhaa, joita löytyy myös erityyppisiä, maastotyypin mukaan. Esimerkiksi metsä ja peltotöissä käytettävät kauhat ovat erimuotoisia, koska maaston erilaisuudesta johtuen, niiltä vaaditaan erilaisia ominaisuuksia. Kaapelikauha on kapea ja sopii hyvin esimerkiksi kaapeli- ja putkiojien ja ojien kaivamiseen.

Luiskakauha on tarkoitettu maan leikkaamiseen ja muotoiluun sekä pinnan viimeistelyyn ja siinä on kallistusmekanismi ja portaaton pyöritys. Se ei sovi koville maalajeille. Kuokkakauhassa on useampi kynsi ja se sopii hyvin kovien maalajien irrotukseen sekä louheen ja kiven kuormaamiseen. Seulamurskain sopii erilaisten maalajien hienontamiseen ja murskaamiseen, ja myös esimerkiksi rakennusjätteen murskaamiseen. Tärylevyllä tiivistetään maata ja hydraulivasaraa käytetään pukutöissä ja myös kiven ja roudan rikkomiseen. Kaivinkoneissa käytetään myös erilaisia kahmareita, kouria, asfalttileikkureita ja trukkihaarukoita. Kaivinkoneet ja lisävälineet kannattaa hankkia asiantuntevalta jälleenmyyjältä, kuten Terästyö T. Salminen Oy:ltä.

jaa