Rakennuslaitteet ja työkoneet

Salaojat ja niiden kauhominen

by Ruby Mendoza

Salaojat itsessään löytyvät melkein jokaisen rakennuksen ja talon alta ja sivuilta, riippumatta siitä onko kyseessä asuin-, liike- tai esimerkiksi toimistorakennus. Salaojien perustarkoitus on pitää perusteet ja rakenteet sellaisina, että ne eivät pysy kosteina liian pitkään vaan kuivuisivat. Toinen pääasia on pitää pohjavedet tarpeeksi alhaalla, että ne eivät tule perustustasolle. Salaojien rakentaminen on usein helpointa tehdä jo rakentamisen alkuvaiheessa perustuksia tehdessä, mutta myös vanhoihin rakennuksiin voidaan kauhoa salaojat. Tässä kirjoituksessa kartoitetaankin tarkemmin minkä takia salaojituksia tehdään ja miten ne itsessään rakentuvat.

Minkä takia salaojituksia tehdään?

Kuten mainittua aikaisemmin, niin salaojien perustarkoitus on pitää kosteus poissa rakenteista ja perustuksista. Tämä sen takia, jotta maan kapillaarinen ylöspäin nouseva kosteus ja vesi, eivät lahottaisi lattia- ja seinärakenteita ja samalla mikrobeille sopivaa kosteaa kasvualustaa ei luotaisi. Kosteus voi höyrystyä myös rakenteiden läpi sisäilmaan, joten mikrobit leviävät siten myös sisälle ja ihmisten elimistöön. Nämä mikrobit aiheuttavat siis esimerkiksi hometta. Salaojia tehdään usein varsinkin sellaisiin rakennuksiin, joissa on kellari tai muu vastaava maan alla tai muuten matala sokkeli. 

Kuinka itse salaojat toimivat?

Salaojat itsessään on usein maahan kaivettuja, esimerkiksi erilaisilla salaojakauhoilla, erityisiä rei'itettyjä putkia. Putket ovat sijoitettu niin, että ylimääräinen vesi ja kosteus johdetaan niiden avulla juuri kriittisistä paikoista muualle. Eli esimerkiksi sadevesi valuu maan läpi tähän kyseiseen putkeen, niistä rei'istä ja putki johtaa veden sitten pois rakennuksen tietämiltä. Ylimääräinen ja tällainen haitallinen kosteus johdetaan putkea pitkin joko sadevesiviemäriin, salaojakaivoon tai avo-ojaan. Tällainen putkisto toimii painovoiman mukaisesti, joten siinä on varmistettava, että kallistukset menevät putkissa ja maaperässä oikein tai muuten vesi ei liiku siten miten sen pitäisi. 

Kuinka salaojat tehdään?

Suurimmaksi vaivaksi salaojien teossa voisi määritellä itse putkien kaivamisen ja tähän kannattaakin ottaa kaivuri ja sopiva kauha käyttöön. Kaivamista todella joutuukin tekemään sillä putket pitäisi laittaa, riippuen toki sokkelista ja maaperästä, yli metrin syvyyteen. Mikäli putkia ei saada tarpeeksi syvälle, ei salaojituksesta ole hyötyä. Mikäli teillä on salaojituksien teko mielessä, voitte esimerkiksi Googlesta löytää erilaisia urakoitsijoita, jotka auttavat mielellään ja heillä on myös usein tarvittavat välineistöt, kuten kaivurit ja salaojakauhat.  

Voit lukea lisää salaojakauhoista ja salaojista esimerkiksi Terästyö T. Salminen Oy:n sivuilta.

 

jaa